Szeretettel köszöntelek a Tanuljunk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tanuljunk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tanuljunk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tanuljunk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tanuljunk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tanuljunk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tanuljunk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tanuljunk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | B Klári | 0 hozzászólás
A
genetika korunk egyik vezető tudományterülete. Az eredményeinek
gyakorlati alkalmazására épülő géntechnológia és az általa létrehozott
termékek ismeretlenségüknél fogva, vagy inkább a róluk szerezhető
eltorzított vagy hiányos információk miatt gyakran ébresztenek
bizalmatlanságot, félelmet.
Genetikailag módosított élőlények és az azokból előállított élelmiszerek
megértéséhez szükségesek alapvető biológiai, kémiai, biokémiai,
élettani fogalmak ismeretek. A szélesebb körű összefüggések
megismeréséhez pedig szükséges a minimális mezőgazdasági,
állattenyésztési, ökológiai és ökonómiai tájékozottság. Az első
generációs, mezőgazdaságba illetve állattenyésztésbe bevezetett
génmódosított élőlények közvetlenül a termelőnek kedveznek, nincs
közvetlen táplálkozási-élettani előnyük. Az elképzelt cél a gyomirtóknak
(herbicideknek), kártevőknek, vírusoknak ellenálló, a szélsőséges
környezeti körülményeket jól tűrő, magasabb hozamú, hosszabb
eltarthatósági idővel bíró, (pl. az élelmiszer)ipar számára kedvező
tulajdonságokkal felruházott növényfajták, valamint a gyorsabban
fejlődő, nagyobbra növő, nagyobb (pl. tej) hozamot produkáló állatok
létrehozása.
A második generációs transzgenikus fajták előnyös táplálkozás-élettani
tulajdonságaiknál fogva közvetlenül a fogyasztónak kedveznek (majd).
Egyelőre úgy tűnik nincsenek jelen a világpiacon (vagy kivonták őket,
vagy termesztésük, tenyésztésük kísérleti jellegű), bevezetésük várható.
A következőkben a táplálkozási jelentőségű transzgenikus/génmódosított
növények, állatok és mikroorganizmusok nem teljes körű ismertetésére
kerül sor.
Az Európai Unióban szigorúan szabályozzák és ellenőrzik a génmódosított
vagy génkezelt (GM) élelmiszerek engedélyezését, előállítását,
forgalmazását, jelölését és követését a termelőtől a tányérig tartó
folyamat minden fázisában. (Pl. a termelés során az
elszigetelési-biztonsági távolságok betartását, pollenvédő-korlátok
alkalmazását; forgalmazás során az elkülönítést a nem-GM
élelmiszerektől, a GM élelmiszerek címkézését.)
Az érvényben lévő EU szabályozás szerint génmódosított termék az, amely
0,9%-nál több génmódosított összetevőt tartalmaz. A génkezelt
élelmiszerekben a kockázatot a beültetett gének és az általuk
termeltetett fehérjék, fehérjetermékek jelentik. Csak olyan
génmódosított élelmiszer engedélyezhető, amely nem toxikus. Hazánkban
(és néhány más EU tagállamban is) jelenleg, biztonsági okokra
hivatkozva, és a lehetséges gazdaságipiaci előnyöket szem előtt tartva,
nem engedélyezik a GM növényfajták köztermesztésbe való bevezetését,
azonban már vannak törzskönyvezettek és folyamatos az újabbak
törzskönyveztetése. Génmódosított élelmiszerek ettől függetlenül, a
törvények betartásával forgalmazhatóak egyértelmű jelöléssel és
címkézéssel ellátva.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!