Szeretettel köszöntelek a Tanuljunk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tanuljunk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tanuljunk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tanuljunk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tanuljunk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tanuljunk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tanuljunk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tanuljunk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy átbulizott éjszaka után nem elég nagy mennyiségű alkoholmentes folyadékot magunkhoz venni, állapotunknak megfelelő, tápláló, ugyanakkor nem túl nehéz és fűszeres ételeket kell fogyasztani. Összeállításunkkal azoknak szeretnénk néhány tanácsot adni, akik a kelleténél egy kicsit többet néztek a pohár fenekére. Savanyú levesek, tojás és ír reggeli, tippek másnapos gourmet-knak.
A másnaposság átvészelésére számos, többé-kevésbé működő elmélet született már, amelyekből többet ismertettünk már egy korábbi cikkünkben.
Most a másnaposság idejére ajánlott ételekre helyezzük a hangsúlyt,
arra, hogy mit együnk, ha az ilyenkor népszerű háztartási keksz és a
pacal közötti arany középutat keressük.
Az egyik legfontosabb,
hogy készüljünk fel előre a "gyógyító" étel elkészítésére. A virsli,
fél malac és a pezsgők mellé vásároljuk meg az előre kigondolt terápiás
fogás hozzávalóit, mert a szilveszteri vacsora maradékai között kutatva
aligha találunk olyat, ami jól is esik majd.
A másnap a gyomornak is megpróbáltatás
Nem árt, ha találunk segítséget, ugyanis az ilyenkor fellépő
lustaság és fényérzékenység megakadályozhat minket abban, hogy az
állapotunkhoz méltó ételeket készítsünk.
A szakemberek szemével
Túlzott
alkoholfogyasztás esetén tulajdonképpen gyomornyálkahártya-gyulladás
történik, ami még intenzívebb, ha szénsavas italokat is ittunk - mondta
Dr. Zacher Gábor, a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológus főorvosa.
A másnaposság ennek az eredménye, ezenkívül idegrendszeri tüneteket is
elszenvedünk. A fejfájásért, a dekoncentráltságért és a
fáradékonyságért a keletkező bomlástermékek a felelősek.
A
másnaposság állapot, ami az alkohol lebomlásával elmúlik, nem pedig
betegség. Ezért univerzális terápiáról nem beszélhetünk, mondta a
toxikológus. Természetesen meg kell különböztetni az alkoholbetegek
elvonási tüneteitől, ez utóbbiak igen veszélyes állapotot is
jelenthetnek.
A szakember sós kekszet javasol erre az időszakra,
de ahány másnapos, annyi "terápiás" fogás létezik. Van, aki a töltött
káposztára esküszik, mások viszont böjti menüt fogyasztanak ilyenkor.
Dr. Zacher Gábor szerint semmiképp ne fogyasszunk nehéz, fűszeres
ételeket, mert ezek tovább izgatják a gyomor nyálkahártyáját, és
kerüljük az alattomos szénsavas italokat.
Felhívta a figyelmet
arra is, hogy mentőt kell hívni, ha olyan részeget látunk, aki nem bír
megmozdulni, mert fulladás és lehűlés veszélye fenyegeti.
Kellemetlen következmények |
Fejér Beáta
dietetikus szerint másnaposság idején az első tennivaló a bőséges
folyadékfogyasztás, mivel a kelleténél több alkoholtól jelentősen
kiszárad szervezetünk, a dehidráltság pedig a fejfájás mellett
folyamatos fáradtságérzetet is okoz. "Az ásványvíz, világosra főzött
teák, rostos, vitamindús gyümölcslevek a legajánlatosabbak" -
tanácsolta a dietetikus.
Az alkohol gátolja a vitaminok
felszívódását, ezért vitaminpótlásra is szükség lehet, bár a
vitaminkapszulák nem okoznak azonnali hatást, hosszabb távon a
szervezet egyensúlyának helyreállításában mégis fontosak lehetnek.
"Másnapos
állapotban előfordulhat hogy a vércukorszint hirtelen leesik, ezért
semmiképpen sem szabad koplalni, valamit mindenképpen célszerű enni"
- mondta Fejér Beáta.
Van, aki a zsíros, erős, kalóriadús ételektől "tér magához" kicsit,
mások pedig csak könnyű salátákra, illetve joghurtokra esküsznek.
A
tojásos reggeli pirítóssal például sokaknak segíthet, a tojásban levő
vegyületek képesek lebontani a másnaposság tüneteiért felelős
acetaldehyde nevű anyagot. A vércukorszint helyreállításáról a
szénhidrátok gondoskodnak: kenyerek, tészták és gabonafélék.
A háborgó gyomor következményeit enyhítheti, és az ásványi anyag- és vitaminpótlásról gondoskodhat a banán. A könnyű joghurtok, hideg kefírek is segítenek. Vigyázni kell azonban hogy többször kis mennyiséget fogyasszon az illető, nehogy a túlzott táplálkozással ellentétes hatást érjen el.
Másnap lehet, hogy főzni fog
Bár
az öreg rókák ilyenkor egy újabb üveg sörrel kezdik a napot, a
dietetikus szerint mindenképpen kerülni kell az alkohol fogyasztását, a
kutyaharapást szőrével módszer lehet, hogy segít átmenetileg, de
következő napon újból kezdődnek a tünetek.Ugyanakkor nincs olyan étel,
ami tiltólistán lenne ilyenkor, tulajdonképpen ami jólesik, az nem
árthat meg, mindenki maga érzi, mennyit bír a gyomor másnap, mondta a
dietetikus.
Mit együnk?
Ha tuti
recepteket keresünk, érdemes körülnézni a sörivó népek konyhájában.
Sokan magasztalják a sűrű, savanykás cseh leveseket, amelyeket ebben a
kellemetlen állapotban hidegen jó fogyasztani. A kulajda nevű, savanyú,
kapros-burgonyás-tejfölös gombaleves például Csehország határain kívül
is népszerű az átmulatott éjszakák után.
Nemcsak elfogyasztása,
hanem elkészítése sem terheli meg a másnapos szervezetet: a
felkockázott burgonyát köménymaggal és gombával kell főzni, amikor
pedig felforrt, tejjel és liszttel dúsított tejföllel besűrítjük, és
kaporral ízesítjük, utána már csak azt kell megvárni, amíg kihűl.
Merényi
Viktor, a New York Palace Boscolo executive sous séfje szerint minden
étel alkalmas másnaposságra, a lényeg, hogy a bántó savakat lekösse,
segítse a felszívódást és lúgosítson. Erre a legalkalmasabb a főtt
virsli gyenge mustárral, teával.
"A másnapos embernek
mindenhez van ereje és türelme, csak a főzéshez nem" - mondta a séf,
ezért könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket ajánlott. A hagyományos
korhelyleves helyett sült debrecenit is fogyaszthatunk, kenyér
helyett hamburgerzsemlével vagy egy speciális töltött zsemlével.
Ez
utóbbi úgy készül, hogy a zsemlét félbevágjuk, az alsó feléből
kiszedjük a zsemle belsejét, és sonkát, sajtot, tejfölt,
bazsalikomlevelet teszünk bele. A tetejét megkenjük vajjal, rátesszük,
és 180 Celsius fokon 10 percig sütjük.
Az ír reggeli a másnaposságra is jó |
Másnaposság
idején Merényi Viktor szerint a tradicionális ír reggeli összetevőiből
is érdemes kiindulni, a whiskey- és sörkedvelő nép ugyanis tökéletesen
kitapasztalta, hogy mit érdemes magunkhoz venni ilyenkor. A sült
szalonna, pirított gombafej, sült tojás, paradicsomos babkonzerv, toast
és egy szelet véres hurka segít átvészelni ezt az időszakot.
Aki
elég aktívnak érzi magát, készíthet texasi ropogós burgonyát: a nagy
alakú burgonyát sütőben 180 Celsius fokon egészben megsütjük. (Akkor
jó, ha egy hústű könnyedén belemegy). Ha kissé kihűlt, hosszában
félbevágjuk, és kiszedjük a belsejét, ügyelve, hogy a héja ne sérüljön
meg.
A fél héjakat bő olajban ropogósra megsütjük, ha kész és
a felesleges zsiradékot leitattuk, megtöltjük csíkokra vágott
böllérsonkával és tejföllel. A tetejére reszelt cheddar sajtot szórunk,
és forró sütőben 180 Celsius fokon 10 percig sütjük. A séf
köretként friss salátát ajánl.
Azok pedig, akik minden
fáradtságot és fejfájást feláldoznak egy ízletes ebéd oltárán,
különleges lencselevest készíthetnek. Merényi Viktor receptje alapján
olívaolajon finomra vágott vöröshagymát, angolzellert, sárgarépát
pirítunk, fokhagymát és lencsét adunk hozzá. Felöntjük húslevessel, és
ha van kéznél valamilyen sonkamaradék, azt is belefőzzük. Borssal,
rozmaringgal és zsályával ízesítjük.
A séf egy másik tippje egy aszalt paradicsomos, fekete olívás grissinibundában sütött borjúszelet, amelyhez pirított burgonyát ajánl. A borjúkaraj-szeleteket lisztbe, tojásba és grissini panírba (tört grissini, szárított paradicsom, fekete olíva) forgatjuk, majd serpenyőben, olivaolajban vagy kevés vajjal, lassú tűzön pirosra sütjük mindkét oldalán. A héjában főtt, félujjnyi vastagra karíkázott és kiszúrt burgonyát fűszerekkel serpenyőben megpirítjuk.
deluxe magazin
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Burning Man 2009 Fesztivál a Nevada sivatagban. Te résztvennél?